Probleme de sanatate si simptome generate de canicula si masuri recomandate (informatii utile)

Daca organismul se supraincalzeste si temperatura acestuia creste foarte mult, pot sa apara diverse simptome precum eruptii cutanate, spasme musculare, dureri de cap, ameteli, greata sau probleme legate de puls si tensiune arteriala. In cazul in care apar unele dintre aceste simptome in prezenta caniculei, este posibil ca principala cauza sa fie una dintre conditiile de sanatate cauzate de caldura extrema, si anume: eruptie cutanata cauzata de caldura (miliaria), crampele musculare cauzate de caldura, epuizarea termica a organismului sau insolatia. Simptomele acestor conditii de sanatate variaza foarte mult, de la usoare la severe, insolatia fiind cea mai grava dintre acestea.

 

Care sunt afectiunile de sanatate generate de canicula si cum se manifesta acestea?

Principalele conditii de sanatate cauzate de caldura excesiva sunt:

Miliaria sau eruptia cutanata cauzata de caldura 

Miliaria este o afectiune frecventa a pielii cauzata de blocarea si/sau inflamarea canalelor sudoripare ecrine. Miliaria este frecvent intalnita in zone cu climat cald si umed sau in climatele tropicale, la pacientii spitalizati si in perioada neonatala a copiilor. Miliaria este cunoscuta si sub denumirea de eruptie cutanata cauzata de caldura sau eruptie cutanata cauzata de transpiratie. Miliaria rubra este cea mai frecventa forma de eruptie cutanata cauzata de caldura si se manifesta printr-o eruptie cutanata papulara sau papuloveziculara cu mici leziuni de 2-4 mm, insotita de prurit si de eritem de fond. Aceasta apare de obicei la nivelul trunchiului superior, scalpului, gatului si la nivelul pliurilor cutanate.

Crampele musculare cauzate de caldura

Crampele generate de caldura sunt spasme musculare dureroase care apar din cauza deshidratarii si a pierderii de electroliti prin procesul de transpiratie excesiva. Crampele cauzate de caldura apar cel mai frecvent la nivelul abdomenului, spatelui, bratelor si picioarelor. 

Epuizarea termica a organismului

Epuizarea termica este o afectiune care apare atunci cand organismul se supraincalzeste. Simptomele pot include, slabiciune, ameteala, dureri de cap, transpiratie abundenta, edeme si puls rapid. Cauza epuizarii termice include expunerea la temperaturi ridicate si umiditatea crescuta. Riscul de a suferi de epuizare termica creste atunci cand se efectueaza si activitate fizica in aceste conditii. Fara un tratament prompt, epuizarea termica poate duce la insolatie, o afectiune care pune viata in pericol. 

Insolatia

Insolatia este cea mai grava afectiune ce poate fi generata de canicula. Apare atunci cand corpul nu isi mai poate controla temperatura. Temperatura corpului creste rapid, mecanismul de reglare al temperaturii corporale prin transpiratie nu face fata si corpul nu se mai poate raci. In insolatie, temperatura corpului poate creste pana la 42 grade Celsius sau mai mult in 10 pana la 15 minute. Insolatia poate provoca deces daca persoana nu primeste tratament de urgenta.
Simptomele insolatiei includ: confuzie, stare mentala alterata, vorbire neclara, pierderea cunostintei (coma), piele fierbinte, uscata sau transpiratie abundenta, convulsii si temperatura corpului foarte ridicata.

 

Cum pot fi gestionate afectiunile provocate de caldura?

Gestionarea miliariei necesita evitarea caldurii si a umiditatii pentru reduce intensitatea procesului detranspiratie si de iritatie al pielii. 
Strategiile pentru evitarea transpiratiei si reducerea iritatiei pot ajuta la tratarea si prevenirea eruptiilor cutanate termice:
- pornirea aerului conditionat cel putin cateva ore pe zi
- dormitul intr-un mediu racoros si ventilat
- evitarea hainelor groase si stramte
- evitarea sapunui si a iritantilor
Eruptia cutanata termica poate necesita ingrijiri medicale care pot implica:
- tratamente topice pentru ameliorarea disconfortului
- tratamentul febrei cu antipiretice
- antiseptice si antibiotice in cazul unor infectii secundare

Crampe cauzate de caldura pot fi gestionate prin:
- Odihna si racirea corpului
- Consumul de bauturi sportive care contin electroliti
- Intindere si masaj bland al grupului muscular afectat
- Evitarea oricarei activitati suplimentare obositoare timp de cateva ore (sau mai mult) chiar si dupa ce crampele dispar
- Contactarea medicului daca crampele nu dispar in aproximativ o ora.
Epuizarea termica poate fi gestionata prin:
- Mutarea intr-un loc mai racoros, ferit de soare
- Scoaterea sau desfacerea hainelor
- Racirea prin aplicarea de comprese reci, umede sau scaldat in apa rece
- Consum de lichide
- Solicitarea ajutorului medical imediat daca exista varsaturi, daca simptomele se agraveaza sau daca simptomele nu se amelioreaza intr-o ora
Epuizarea termica a organismului poate evolua catre insolatie daca nu sunt aplicate masuri de ingrijire adecvate cat mai repede.
Insolatia este o urgenta medicala care necesita asistenta medicala imediata. Se va apela serviciul de urgenta sau persoana afectata va fi transportata la spital cat mai curand posibil.


Care sunt cauzele supraincalzirii corpului?

Cauzele supaincalzirii corpului includ expunerea la temperaturi ridicate, in special in prezenta umiditatii ridicate si a efortului fizic. Daca temperatura ambientala si umiditatea sunt foarte ridicate, corpul va incerca sa regleze temperatura corpului prin intermediul transpiratiei. Transpiratia raceste corpul, insa in aceste conditii extreme, acest mecanism devine ineficient in asigurarea pierderii de caldura corporala.

 

Care sunt simptomele supraincalzirii corpului generate de canicula?

Simptomele supraincalzirii corpului pot debuta brusc sau pot progresa treptat si includ:

Transpiratie excesiva sau piele rece, umeda

La oameni, transpiratia este cel mai puternic termoefector autonom. Evaporarea transpiratiei ofera cel mai mare potential de pierdere al caldurii corporale si reprezinta singurul mecanism de racire atunci cand temperatura aerului depaseste temperatura pielii. Productia de transpiratie rezulta din integrarea informatiilor neuronale aferente de la termoreceptorii periferici si centrali, ceea ce duce la o crestere a activitatii nervului simpatic al pielii. Mecanismul transpiratiei poate fi modificat de factori biofizici, aclimatizare la caldura, deshidratare si factori nontermici. 

Oboseala, slabiciune, ameteala

Un studiu recent sugereaza ca oboseala, somnolenta si dorinta de a dormi la pranz ar putea fi determinata biologic si afectata de temperaturile externe. Temperaturile externe pot afecta energia, starea emortionala si calitatea somnului. Oamenii de stiinta inca exploreaza modul in care schimbarile climatice influenteaza comportamentul uman.
De asemenea, starea de oboseala poate fi generata de epuizarea organismului in incercarea de a restabili echilibrul termic. Slabiciunea si ameteala poate surveni si secundar scaderii tensiunii arteriale provocate de deshidratare sau in urma pierderii de electroliti prin transpiratie.

Puls slab sau rapid si tensiune arteriala scazuta

Transpiratia este modalitatea corpului tau de a pierde caldura corporala atunci cand este necesar. Insa, in zilele in care umiditatea se apropie de 75% sau mai mult, exista exista o cantitate mult prea mare de vapori de apa in aer pentru ca transpiratia sa se mai poata evapora si in acest caz corpul se poate poate supraincalzi excesiv. Transpiratia excesiva poate afecta si activitatea cardiaca deoarece transpiratia contine minerale precum potasiul, sodiul si alte substante necesare functionarii cardiovasculare si echilibrului hidric. Lipsa acestora poate provoca simptome cardiace.
Pentru o persoana cu probleme cardio-vasculare, aceasta poate fi o problema grava din urmatoarele motive:
- O inima afectata de insuficienta cardiaca poate fi suprasolicitata in momentul supraincalzirii corporale
- Ateroscleroza limiteaza fluxul de sange prin corp si catre piele, punand o sarcina suplimentara asupra inimii
- Medicatia cardiaca precum beta-blocantele incetinesc bataile inimii si pot face ca inima sa lucreze mai mult pentru a obtine acelasi efect de racire
- Diureticele pot creste suplimentar riscul de deshidratare 
Alte probleme medicale, cum ar fi diabetul, accidentul vascular cerebral anterior, supraponderalitatea sau hipertensiunea arteriala pot avea toate un efect cumulativ in manifestarea accentuata a simptomelor cardiace.

Crampe musculare

Activitatea fizica intensa efectuata intr-un mediu cald si umed poate duce la crampe. Cauza crampelor musculare cauzate de caldura consta intr-o combinatie intre cresterea temperaturii corpului si o pierdere crescuta de electroliti prin transpiratie.

Edeme (umflarea mainilor si a picioarelor)

Edemele sunt cauzate de excesul de lichid cumulat in tesuturile corpului. Edemul termic reprezinta retentia de lichid care apare atunci cand temperaturile sunt ridicate. Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au afirmat ca expunerea la caldura provoaca dilatarea vaselor de sange, astfel incat fluidul corporal se deplaseaza la nivelul extremitatilor mainilor si picioarelor sub efectul grvitatiei. Aceasta deplasare si acumulare de lichid poate conduce la umflarea minilor si a picioarelor si la un aspect lucios si intins al pielii in zonele respective.

Deshidratarea

O intensificare a procesului de transpiratiei poate duce la deshidratare daca lichidele pierdute nu sunt inlocuite cu alte lichide in cantitati suficiente. Deshidratarea poate provoca slabiciune si lesin, poate duce la probleme renale si poate agrava alte afectiuni medicale. Deshidratarea apare atunci cand organismul nu are suficient lichid pentru a-si indeplini functiile normale.
Simptomele deshidratarii includ sete, gura uscata, urinare redusa, urina inchisa la culoare sau cu miros puternic, ameteli sau dureri de cap, iritabilitate sau dificultati de concentrare si de gandire, durere de cap.

 

Care sunt persoanele cele mai afectate de canicula?

Toate persoanele sunt afectate de ecanicula, insa, cele mai expuse persoane la a dezvolta reactii grave sunt:
- persoanele cu varsta de peste 65 de ani
- bebelusi si copii mici
- femeile insarcinate
- persoanele care au afectiuni medicale preexistente, cum ar fi boli cardiovasculare, boli renale, hipertiroidism, diabet sau boli mintale
- persoanele care administreaza anumite medicamente, inclusiv diuretice, beta-blocante, medicamente cu proprietati anticolinergice si stimulente ale sistemului nervos central
- persoane care lucreaza sau fac sport in aer liber
- persoanele care sunt izolate social sau care traiesc singure, deoarece este posibil sa nu existe sprijin in timpul perioadelor cu temperaturi extreme
- persoane cu modalitati limitate de a mentine racoare in spatiul locuibil, inclusiv persoanele care locuiesc in cladiri care se incalzesc usor sau persoanele care se confrunta cu lipsa adapostului

 

Cum pot fi prevenite efectele caniculei asupra organismului?

Pe masura ce canicula devine din ce in ce mai frecventa si mai severa, este important pentru populatie sa cunoasca masurile de prevenire a reactiilor grave cauzate de canicula, dar si sa recunoasca semnele de avertizare ale afectiunilor generate de caldura extrema. 
Unele dintre modalitatile de a preveni supraincalzirea corpului sunt:
- evitarea soarelui in orele cele mai calde ale zilei 
- purtarea palariilor si a sepcilor pentru protearea capului si a fetei de soare si de supraincalzire
- purtarea hainelor largi, usoare, de culoare deschisa
- pulverizarea pe piele a apei reci sau la temperatura camerei
- aplicarea ocazionala a compreselor reci la nivelul fruntii
- scufundarea picioarelor intr-un bazin cu apa rece
- consumul de apa rece sau cu gheata si mentinerea hidratarii organismului
- in cazul transpiratiei excesive se pot consuma bauturi care contin electroliti
- dupa efectuarea activitatilor fizice intr-un mediu foarte cald se poate face un dus rece pentru a ajuta la scaderea temperaturii corpului.
- evitarea alcoolului si cofeinei, deoarece acestea pot conduce la pierdere de lichide si la deshidratare
Daca nu exista aer conditionat in spatiul locuibil se pot folosi ventilatoare cat mai mult posibil, se pot folosi paturi sau alte materiale pentru a impiedica soarele sa patrunda prin ferestre, se poate evita utilizarea electrocasnicelor si a becurilor care genereaza mai multa caldura, se pot identifica si utiliza locuri publice racoroase cum ar fi bibliotecile si mall-urile.
Corpul uman are nevoie de pauze periodice de la caldura si de la umiditate ridicata.

 

Bibliografie:

Heat-related health problems, Better Health Channel official website
Heat Exhaustion, WebMD official website
Heat exhaustion, Mayo clinic official website
Heat Illness, Cleveland clinic official website
Gagnon D, Crandall CG. Sweating as a heat loss thermoeffector. Handb Clin Neurol. 2018;156:211-232. doi: 10.1016/B978-0-444-63912-7.00013-8. PMID: 30454591.
Heat and Your Heart - Know the Warning Signs, Cooper Health official website
Why heat makes you tired, according to science, Medical news today official website
Miliaria, DermNet official website
Heat cramps, Iowa Healthcare official website
Preventing Heat-Related Illness, SweatHelp official website
Heat Stress - Heat Related Illness, CDC official website
Heat Edema, USA Vein Clinics official website
Heat Cramps, Cleveland clinic official website
Dehydration and Heat Stroke, Hopkins Medicine official website

Autor: Farmacist Marza Andreea Simona


Pagina actualizata la data de: 15-07-2024

Produse din categoria Probleme de sanatate si simptome generate de canicula si masuri recomandate

Non-farma (30)

Vezi Politica de confidentialitate date personale